Wat is een pacemaker?

Een pacemaker is een klein apparaat dat in de borst of buik wordt geplaatst om te helpen met het onder controle krijgen van ongewone hartritmes. Het apparaatje maakt gebruik van elektronische pulsen om het hart te stimuleren op een normale snelheid te kloppen.

Pacemakers worden gebruikt om ritmestoornissen te behandelen. Ritmestoornissen zijn problemen met de snelheid van de hartslag. Tijdens een ritmestoornis kan het hart te snel, te langzaam of onregelmatig kloppen.

Een te snelle hartslag wordt een tachycardie genoemd en een te langzame hartslag wordt een bradycardie genoemd.

Tijdens een ritmestoornis kan het hart mogelijk niet voldoende bloed naar het lichaam pompen. Dit kan symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en flauw vallen veroorzaken. Ernstige ritmestoornissen kunnen schade toebrengen aan de vitale organen van het lichaam. Ze kunnen zelfs leiden tot het verliezen van het bewustzijn of zelfs de dood.

Een pacemaker kan sommige symptomen van ritmestoornissen verhelpen, zoals vermoeidheid en flauwvallen. Een pacemaker kan ook helpen om iemand met een ongewoon hartritme een actievere levensstijl te laten oppakken.

Wat is een pacemaker? Begrijp het elektrische systeem van het hart

Uw hart heeft zijn eigen elektrische systeem dat de snelheid en ritme van uw hartslag controleert. Bij elke hartslag gaat er een elektrisch signaal van de bovenkant naar de onderkant van het hart. Door dit signaal trekt het hart zich samen en pompt het bloed.

Elk elektrisch signaal begint normaalgesproken in een groep van cellen die de sinusknoop wordt genoemd. Als het signaal zich verspreidt van de bovenkant naar de onderkant van het hart, coordineert het de timing van de hartcelactiviteit.

Eerst trekken de twee bovenste kamers, de atria of boezems, zich samen. Door deze samentrekking wordt er bloed in de lagere kamers, ventrikels of hartkamers, van het hart gepompt. De ventrikels trekken vervolgens samen en pompen dan bloed in de rest van het lichaam. De gecombineerde samentrekking van atria en ventrikels is een hartslag.

Overzicht

Het geven van verkeerde elektrische signalen in het hart zorgt voor ritmestoornissen. Pacemakers maken gebruik van energiezuinige pulsen om deze verkeerde elektrische signalen te ondervangen.

Pacemakers kunnen:

  • Een traag hartritme versnellen.
  • Helpen om een ongewoon of snel hartritme onder controle te krijgen.
  • er voor zorgen dat de ventrikels normaal samentrekken als de atria trilt in plaats van slaat op een normaal ritme. Dit wordt een atriale fibrillatie genoemd
  • de elektrische signalen controleren tussen bovenste en onderste kamers van het hart.
  • de elektrische signalen controleren tussen de ventrikels. Pacemakers die dit doen worden cardiale resynchronisatie therapie (CRT) apparaten genoemd. CRT apparten worden gebruikt om hartfalen te behandelen.
  • gevaarlijke ritmestoornissen voorkomen die door de ziekte “het lange QT syndroom” wordt veroorzaakt.

Pacemakers kunnen ook de elektrische activiteit en hartritme monitoren. Nieuwere pacemakers kunnen de temperatuur van het bloed, ademhalingsfrequentie en andere factoren monitoren. Ze kunnen ook de hartslag aanpassen aan veranderingen van uw activiteit.

Pacemakers kunnen tijdelijk en permanent zijn. Tijdelijke pacemakers worden gebruikt om hartproblemen op korte termijn te behandelen. Problemen zoals een hartaanval, hartoperatie of een overdosis medicijnen.

Tijdelijke pacemakers worden ook gebruikt tijdens noodgevallen. Ze kunnen worden gebruikt als er wordt gewacht totdat de chirurg een permanente pacemaker kan plaatsen of todat een tijdelijke gezondheidsconditie weggaat. Als u een tijdelijke pacemaker heeft, zult u in het ziekenhuis blijven als het apparaat nog op zijn plaats is.

Permanente pacemakers worden gebruikt om hartritmeproblemen op lange termijn onder controle te krijgen. In dit artikel gaat het hoofdzakelijk over permanente pacemakers, tenzij anders wordt aangegeven.

Artsen behandelen ritmestoornissen ook met een ander apparaat dat een implanteerbare cardioverter defibrillator wordt genoemd (ICD) Een ICD is vergelijkbaar met een Pacemaker. Een ICD geeft echter een elektrische schok af als het nodig is waardoor het hartritme weer normaal wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *